Het STAP-budget verving vanaf 2022 de fiscale aftrek voor scholingsuitgaven. En nu gaat deze nieuwe subsidie alweer verdwijnen. Een leven lang leren en ontwikkelen blijft zinvol én verstandig. Zo leer je bij gedurende je loopbaan en blijf je flexibel op de arbeidsmarkt die flink in beweging is. Ik geef je twee tips om zonder STAP-budget te starten met een opleiding.
Subsidie voor scholing
STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie en is een tegemoetkoming voor het financieren van scholing om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Je kon op 1 mei 2023 nog subsidie tot € 1000,-aanvragen voor scholing gericht op eigen je ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Er was jaarlijks 200 miljoen beschikbaar gemaakt voor het STAP-budget. In 2022 werd aan 214.000 mensen een STAP-budget toegekend.
Let op! Omdat het STAP-budget vanaf 2024 wordt beëindigd, wordt door het ministerie onderzocht of er andere manieren zijn om het leren en ontwikkelen te blijven stimuleren. Het is nog onduidelijk of en welke gevolgen dit heeft voor de geplande aanvraagperiodes van 2023. De resterende data voor het aanvragen van STAP-budget waren gepland op 3 juli, 4 september en 1 november 2023.
Waarom scholing belangrijk is
Om- of bijscholing kan voorkomen dat je je baan verliest. Ook heb je meer kans om een andere baan te vinden. De arbeidsmarkt verandert snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwenen er banen. Terwijl er in de zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn. Voor mensen met zware beroepen kan omscholing helpen om van baan te wisselen. Zo kun je op een gezonde manier je pensioen bereiken.
Tip 1: Vraag je werkgever
Gelukkig is het STAP-budget niet de enige mogelijkheid om een opleiding te bekostigen. Misschien bleef je wel steken bij het enorme aanbod of had je twijfels over de inhoud van opleidingen die toevallig allemaal rond de 1000 euro kostten. Bijna iedere werkgever heeft een potje voor elke medewerker dat besteed kan worden aan een cursus of training. Bespreek de mogelijkheden met je leidinggevende en ook of er tijd voor vrijgemaakt kan worden in jouw agenda.
Misschien wil je met het hele team beter worden in een bepaalde taak of aanpak. Dan zijn er ook mogelijkheden voor een training op maat voor jouw organisatie. Omdat het voor veel werkgevers lastig is om nieuwe medewerkers te vinden, zijn ze sneller bereid om te investeren in jouw ontwikkeling. Zodat jij jezelf ook bij je huidige werkgever kunt blijven ontwikkelen en meer werkplezier ervaart. Profiteer van deze gunstige uitgangspositie! Kan je wel wat hulp gebruiken bij het bepalen van een nieuwe richting? Vraag dan je werkgever om een coachtraject. Lees deze vier tips over hoe je dit aan kunt pakken.
Tip 2: Bekostig je opleiding zelf
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je opleiding zelf te bekostigen. Dan zit je ook niet vast aan afspraken. Bijvoorbeeld als je weggaat bij je huidige werkgever. Kijk voordat je een grotere stap zet eerst eens of je ook een workshop of eendaagse training kunt vinden over het thema van jouw voorkeur. Zo kan je bij twijfel ook verschillende onderwerpen eerst uitproberen. Ondertussen maak je een plan hoe je geld opzij legt om een wat duurdere opleiding te bekostigen. En vergeet niet om je naast de kosten ook te buigen over de vraag waar je de tijd vandaan gaat halen. Maar da’s weer een ander onderwerp, voor een volgende blog 🙂
Zoek je hulp bij het maken van een keuze voor een volgende loopbaanstap met behulp van een opleiding of cursus? Plan dan een vrijblijvende kennismaking met me in.
Eerder schreef ik dit blog over Leven lang leren en STAP en Subsidie scholingskosten 2022 met STAP-budget.
Afbeelding door RF._.studio via pexels.com