Van de Nederlandse werkenden tussen 20 en 29 jaar ziet 69% duurzaamheid als een belangrijke factor bij het kiezen van een werkgever. Dit komt naar voren uit de Klimaatenquête van de Europese Investeringsbank (EIB).

Eigen gedrag kan verschil maken bij aanpak klimaatverandering

De EIB onderzoekt met deze jaarlijkse Klimaatenquête hoe mensen tegen klimaatverandering aankijken. Om te voorzien in informatie over de opvattingen en verwachtingen ten aanzien van klimaatactie. Meer dan 28.000 respondenten in 30 Europese landen namen deel aan de enquête. De uitkomsten hebben betrekking op het individuele gedrag van burgers en wat ze doen om klimaatverandering tegen te gaan. Meer dan twee derde van de Nederlandse respondenten zegt ervan overtuigd te zijn dat het eigen gedrag een verschil kan maken in de aanpak van de klimaatproblemen. Je maakt bijvoorbeeld duurzame impact door te kiezen voor een groene werkgever.

Kiezen voor een duurzame werkgever

In totaal zegt 55 procent van alle ondervraagde Nederlanders het belangrijk te vinden dat toekomstige werkgevers prioriteit geven aan duurzaamheid. Deze meerderheid geldt voor alle inkomensniveaus en ongeacht politieke voorkeur. Voor 13 procent van de respondenten tussen 20 en 29 jaar is het zelfs een topprioriteit. Dit maakt helder dat duurzaamheid van de werkgever een belangrijke factor is bij de loopbaankeuze van met name jongeren.

Ga voor een duurzame werkgever én een goed salaris

Ook volgens het Intermediair Imago Onderzoek (2021) vinden werknemers duurzaamheid belangrijk in een baan. Maar als het erop aankomt, kiezen de meesten toch eerder voor een hoger salaris dan voor het groene karakter van een werkgever. 73 procent van de respondenten vond de duurzaamheid van een organisatie belangrijker dan de winst. Maar 61 procent kiest uiteindelijk voor een hoger salaris bij een organisatie die géén aandacht heeft voor duurzaamheid. Gelukkig hoef je niet meer te kiezen tussen duurzaamheid of een hoger salaris. Ook in Nederland is een groeiend aantal winstgevende bedrijven te vinden met een B Corporation-certificering voor sociale en milieuprestaties. Een goede B impactscore is de duurzaamheidsstandaard van dit moment. Er zijn in 2022 in Nederland maar liefst 50 B Corps bijgekomen waarmee het totaal aantal op 178 uitkomt.

Zo vind je een duurzame werkgever

Vanuit Groene Zet help ik je graag een duurzame werkgever te vinden waar je kan doen waar jij goed in bent. Bijvoorbeeld door je te wijzen op het bestaan van duurzame vacaturebanken en de B Corp certificering. Of door mee te denken over welke opleiding nuttig is om een duurzame baan te bemachtigen. Er zijn de komende jaren veel nieuwe werknemers nodig om bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Ik ontmoet je graag als jij een van hen wilt zijn en gaat voor zinvol werk. Plan een vrijblijvende kennismaking met me in.

Meer lezen?

Foto door Artem Podrez via Pexels.com