Werknemers kiezen graag voor een werkgever die aandacht heeft voor duurzaamheid. Voor werkgevers is het mogelijk om een klimaatbudget op te nemen in de arbeidsvoorwaarden. Deze groene arbeidsvoorwaarden kunnen helpen bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. Zo’n 88% werkenden kiest bij voorkeur voor een organisatie die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan, blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek 2021.

Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?

Met behulp van groene arbeidsvoorwaarden stellen werkgevers geld beschikbaar om duurzame keuzes mogelijk te maken en te stimuleren. Bijvoorbeeld als het gaat over duurzamer reizen voor het werk of het verduurzamen van de woning. Door veranderende wet- en regelgeving en rechterlijke uitspraken worden werkgevers verplicht om klimaatvriendelijker te worden. Enkele voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden uit een artikel van PWnet.nl over arbeidsrecht:

  • Klimaatbudget voor het verduurzamen van de woning, zoals voor zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp.
  • Hogere reiskostenvergoeding voor medewerkers die met de fiets of trein komen.
  • Extra vakantiedagen voor medewerkers die op fiets- of treinvakantie gaan.
  • Hogere thuiswerkvergoeding om de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer te verlagen.
  • Fietsplan met een tegemoetkoming om een elektrische fiets te kopen of leasen.

Groene arbeidsvoorwaarden kun je zien als een extraatje. Hierbij is het belangrijk dat het invoeren van een groen alternatief niet zomaar kan als dit ten nadele is van de werknemer. Denk aan een leasecontract voor een elektrische auto dat hoger uitkomt dan het huidige leasecontract.

Wettelijke regelingen voor duurzaamheid werkgevers

Nieuwe zakelijke leaseauto’s dienen vanaf 2025 volledig elektrisch te zijn, is het advies van een onderzoekscommissie die door het kabinet is ingeschakeld om duidelijk te maken dat de regering meer moet doen om de klimaatdoelen te behalen. Daarnaast treedt per 1 januari 2024 de regeling werkgebonden personenmobiliteit in werking. Werkgevers met meer dan honderd medewerkers worden hierdoor verplicht om jaarlijks te rapporteren over de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer. Dit maakt dat het gebruikmaken van duurzaam woon-werkverkeer ook vanuit deze rapportageplicht wordt ingevoerd door bedrijven.

Duurzaamheid om de beste werknemers te vinden

Ellen Schuit van FutureWomenX The Agency verwacht dat bedrijven die bezig zijn met duurzaamheid het in 2023 goed gaan doen. “De eerste golf duurzame bedrijven deed dat uit ideologische overwegingen, maar nu volgen de bedrijven die het doen uit kostenoverwegingen en soms ook vooral om de beste werknemers te vinden.”

Onderzoek laat zien dat 70% van de werknemers graag werkt voor een bedrijf dat zich sociaal inzet. Denk aan het maken van duurzame keuzes en maatschappelijk verantwoord ondernemen. (MVO). Groene en social arbeidsvoorwaarden bieden de werkgever de mogelijkheid om werknemers iets extra’s te bieden. Via De groene arbeidsovereenkomst kunnen werkgevers met een behulp van een tool een duurzame arbeidsovereenkomst op maat maken.

Duurzaam thuiswerken

Het stimuleren van thuiswerken om zo het reizen te beperken is ook een voorbeeld van impact die een werkgever kan maken. Tamara Boonstra van Anders Reizen geeft in het FD aan dat groene arbeidsvoorwaarden gewild zijn bij zowel werkgevers als werknemers. ‘Bedrijven willen graag klimaatdoelen halen en dit is een manier om dat te doen. Daarnaast vraagt personeel vaker naar klimaatbudget, zeker met de huidige hoge energie- en brandstofprijzen.’ Voor werkgevers is het ’thuis’ van medewerkers belangrijker geworden sinds de coronacrisis. ‘Behapbare energiekosten tijdens het thuiswerken horen tegenwoordig bij de zorgplicht die een baas voelt.’

Lees het volledige artikel in het FD. In dit artikel van De Ondernemer is te lezen dat veel werkgevers nog niet weten hoe ze groene arbeidsvoorwaarden kunnen invoeren.

Vraag naar duurzaamheid tijdens je sollicitatie

Heb jij behoefte aan groene arbeidsvoorwaarden en zou dit voor jou een rol spelen bij de keuze voor een andere werkgever? Een tip van klimaatwetenschapper Gerdien de Vries: Vraag bij een sollicitatiegesprek naar de duurzaamheid van de organisatie. Ben je helemaal niet van plan om te gaan solliciteren en wil je bij je huidige werkgever blijven? Tip deze dan over de mogelijkheid om groene arbeidsvoorwaarden in te voeren.

Lees ook:

Afbeelding: Shvets Production via Pexels.