Duurzaamheid krijgt gelukkig steeds meer aandacht in ons leven, de hele maatschappij en dus ook op ons werk. Wat kun jij als medewerker zelf doen om je werk duurzamer te maken? Dat vertelde ik aan redacteur Boris Boerstoel. Hij verzamelde ook de adviezen van Marloes van Oorspronk en maakt er een artikel van voor nu.nl (de welbekende nieuwssite) en Intermediair (inspirerend platform voor werkend Nederland).

Begin klein, maar begín!

Je hoeft echt niet eerst een specifieke groene opleiding of duurzaamheidscursus op dit gebied te doen of ál je collega’s warm te maken voor dit thema. Begin klein, hou het luchtig en leuk. Maar begín wel! Bijvoorbeeld met een gezamenlijke duurzame(re) lunch, het scheiden van afval of het vervangen van kantoorartikelen door een milieuvriendelijkere variant.

Overweeg duurzaam vrijwilligerswerk

Blijkt het erg lastig of voor jou niet voldoende? Overweeg dan de volgende opties. Je zou kunnen gaan werken voor een bewezen duurzame organisatie, een B-corp. Maar zo’n grote stap hoef je niet meteen te zetten. Zo kun je in overleg ook minder gaan werken en duurzaam vrijwilligerswerk gaan doen. Op die manier voorkom je onzekerheid over je inkomsten en hoef je je goede relatie met je collega’s niet te missen.

Nieuwsgierig wat je zelf nog meer kunt doen binnen je huidige werk op het gebied van duurzaamheid? Lees dan hier beide artikelen: Zo maak je als werknemer het bedrijf duurzamer en Bedrijf verduurzamen kan vaak vanuit je eigen functie. Eerder schreef ik dit blog over duurzaam werken: Hier vind je zinvol werk en Match ervaring en vaardigheden met gevraagde competenties.

Misschien heb jij ook nog wel tips die je wil delen? Dat kan via LinkedIn, Instagram en mail natuurlijk: tessa@groenezet.nl. Meld je aan voor Groene Post als je op de hoogte en geïnspireerd wilt blijven over hoe je je werk duurzamer kunt maken.

Afbeelding: Karolina Grabowska via Pexels.com