Wat is echt belangrijk? Waar wil jij graag je tijd aan besteden? Waar wil je meer aandacht aan geven? En waar wil je jezelf in ontwikkelen? Allemaal vragen die leiden tot inzicht in je waarden, oftewel: zaken die jij belangrijk vindt in je leven. Waarden zijn een goed uitgangspunt om te bepalen wat je wilt gaan doen

Luister jij naar je verstand of gevoel?

Luister jij naar je verstand of naar je gevoel? Ons verstand is niet altijd een goede raadgever voor ons gedrag. Zo weet ik dat het beter is om (’s avonds) niet te snoepen en… doe ik het vervolgens toch! Ons gevoel protesteert vaak bij het doorbreken van gewoontes met onrust en angst. Ons verstand en gevoel doen allebei alsof het gevaarlijk is om iets nieuwe te proberen. Ze zijn erg goed in sputteren. Zo goed dat ze er vaak voor zorgen dat je iets uitstelt of laat zitten. Zou het een optie zijn om naar allebei niet te luisteren als het gaat over wat jij belangrijk vindt?

Wat ga je doen?

Wat je leven waardevol maakt, is ervaringen opzoeken die overeenstemmen met jouw waarden. Doe de dingen die jij belangrijk vindt. Wacht niet op het ideale moment om ergens mee te beginnen. Want er is een kans dat de perfecte gelegenheid zich niet aandient binnen de (gemiddeld) tachtig jaar dat je leeft. Maak een plan en hou je daaraan. Ook als je moe bent, nog niet goed genoeg, bang of welke obstakels je verstand of gevoel ook aandragen. Als je niet weet wat je wilt, gebruikt je verstand dit namelijk als argument om niks te gaan doen en af te wachten.

Kleine stappen zijn ook stappen

Blijf structureel stappen zetten die je dichter bij je doel brengen, ook al zijn het kabouterstapjes. Gun jezelf ondertussen de tijd om te ontdekken wat je het liefste doet. Misschien verander je halverwege je doel, dat mag allemaal. Zo lang je maar op weg gaat.  Al doende ervaar je dan vanzelf waar je blij van wordt. Vervolgens doe je daar weer meer van. Het lijkt zo eenvoudig als ik het zo opschrijf.

Aan de slag met wat belangrijk is: waardenoefening

Een oefening die hierbij kan helpen: kies een onderwerp uit waar je meer aandacht aan wilt besteden (bijvoorbeeld: zelfzorg, je gezin, je werk, een cursus). Bedenk wat je vandaag al kan doen als kleine stap. Echt een klein stapje, hè! Vervolgens wat je deze week zou kunnen doen (dat is een iets grotere stap). En daarna welke stap je deze maand kunt/wilt zetten. Hier mag je helemaal losgaan ;-). Neem even tijd voor deze oefening en bedenk acties die je kunt ondernemen. Check in je agenda of ze haalbaar zijn en bedenk wat je hiervoor nog nodig hebt. In dit filmpje (Engelstalig) maakt ACT-specialist Russ Harris duidelijk hoe je kunt leren een waardevol leven te leiden.

Ik wens je veel plezier met alle (kabouter)stapjes die je gaat zetten de komende tijd!

Foto door Julia Filirovska via Pexels.com.

Meer lezen over waarden kan hier: Zicht op je waarden en Waarom zou je kiezen voor duurzaam werk?