Wat is echt belangrijk voor jou? Waar wil jij graag je (werk)tijd aan besteden? Waar wil je meer aandacht aan geven? En waarin wil je jezelf ontwikkelen? Allemaal vragen die leiden tot inzicht in je waarden, oftewel: zaken die jij belangrijk vindt in je leven. Waarden zijn een goed uitgangspunt om te bepalen wat je wilt gaan doen.

Luister jij naar je verstand of gevoel?

Luister jij naar je verstand of naar je gevoel? Je verstand is niet altijd een goede raadgever voor je gedrag. Zo weet ik dat het beter is om (’s avonds) niet te snoepen en… doe ik het vervolgens toch! Je gevoel protesteert vaak bij het doorbreken van gewoontes met onrust en angst. Je verstand en gevoel doen allebei alsof het gevaarlijk is om iets nieuws te proberen. Ze zijn erg goed in sputteren. Zo goed dat ze er vaak voor zorgen dat je iets uitstelt of laat zitten. Zou het een optie zijn om naar allebei NIET te luisteren als het gaat over wat jij belangrijk vindt?

Dit maakt je werk en leven waardevol

Wat je leven en werk waardevol maakt, is ervaringen opzoeken die overeenstemmen met jouw waarden. Doe de dingen die jij belangrijk vindt. Wacht niet op het ideale moment om ergens mee te beginnen. Want de kans bestaat dat de perfecte gelegenheid zich niet aandient binnen de (gemiddeld) tachtig jaar dat je leeft. Maak een plan en hou je daaraan. Ook als je moe bent, nog niet goed genoeg en bang. Ook als of je verstand of gevoel beren op de weg zien. Als je niet weet wat je wilt, gebruikt je verstand dit als argument om niks te gaan doen en af te wachten. Lekker veilig en vertrouwd. Maar veilig en vertrouwd behoren niet tot de belangrijkste ingrediënten voor zinvol werk en een waardevol leven.

Kleine stappen zijn ook stappen

Als je zicht hebt op je waarden, kan je daar doelen aan gaan koppelen. Dat zijn de acties die je zo lekker af kunt strepen voor een tevreden gevoel. Blijf structureel stappen zetten die je dichter bij je doel brengen, ook al zijn het kabouterstapjes. Gun jezelf ondertussen de tijd om te ontdekken wat je het liefste doet. Misschien verander je halverwege je doel, dat mag allemaal. Zo lang je maar op weg blijft gaan.  Al doende ontdek je dan waar je blij van wordt. Vervolgens doe je daar weer meer van. Het lijkt zo eenvoudig als ik het zo opschrijf.

Aan de slag met wat belangrijk is: waardenoefening

Een oefening die hierbij kan helpen: kies een onderwerp uit waar je meer aandacht aan wilt besteden (bijvoorbeeld: zelfzorg, je gezin, je werk, een cursus). Bedenk wat je vandaag al kan doen als kleine stap. Echt een klein stapje, hè! Vervolgens wat je deze week zou kunnen doen (dat is een iets grotere stap). En daarna welke stap je deze maand kunt/wilt zetten. Hier mag je helemaal losgaan ;-). Neem even tijd voor deze oefening en bedenk acties die je kunt ondernemen. Check in je agenda of ze haalbaar zijn en bedenk wat je hiervoor nog nodig hebt en hoe je dat gaat regelen. In dit filmpje (Engelstalig) maakt ACT-specialist Russ Harris duidelijk hoe je kunt leren een waardevol leven te leiden.

Zonder inzicht in je waarden is het lastig om een richting te kiezen. Waarden zijn een goed uitgangspunt om te bepalen wat je wilt gaan doen. Ik wens je veel plezier met alle (kabouter)stapjes die je gaat zetten de komende tijd!

Foto door Julia Filirovska via Pexels.com.

Meer lezen over waarden kan hier: Zicht op je waarden en Waarom zou je kiezen voor duurzaam werk?