Stel: je hebt als doel om in 2022 een nieuwe én duurzame baan te vinden. Hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat je in beeld komt zonder perfect passende opleiding, simpelweg omdat deze er nog niet is? Hoe zorg je ervoor dat je ervaring en vaardigheden matchen met gevraagde competenties?

Breng je ervaring en vaardigheden in kaart

Pak je cv er eens bij. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat deze helemaal bijgewerkt is. Ga na wat je bij elke functie en werkgever hebt geleerd en ingezet. Breng dit ook in kaart van al je opleidingen en cursussen. Vergeet extra taken of projecten naast je reguliere werkzaamheden niet. Meestal word je daar niet zomaar voor gevraagd. Misschien doe je in je vrije tijd vrijwilligerswerk of iets anders dat voor deze specifieke baan en organisatie kan bijdragen? Na deze inventarisatie heb je waarschijnlijk een mooie lijst ervaring en vaardigheden verzameld.

Als je weinig zicht hebt op waar je goed in bent

 Geen idee waar je goed in bent? Zet dan je omgeving in. Ga dan aan de slag met de volgende opdracht die ik vaak mee geef aan klanten in een loopbaantraject.

Vraag drie of vier mensen in je omgeving naar jouw sterke vaardigheden en eigenschappen. Denk aan iemand uit je familie, van je (vorige) werk en vrienden. Bij wat voor soort vragen en om wat voor hulp komen ze bij jou? Als je in de gelegenheid bent, kan je hier een soort interview van maken in plaats van alleen deze vraag te stellen. Vraag in zo’n mini-interview door naar voorbeelden. En tips om dit nog meer in te zetten, bijvoorbeeld in je werk. Bekijk daarna wat je opvalt en welke rode (of groene) draad naar voren komt uit alle antwoorden die je bij elkaar hebt gesprokkeld.

Vertaling naar de gevraagde competenties

Bekijk nu welke van je sterke kanten aansluiten bij de competenties die gevraagd worden in het vakgebied waar jij graag wilt werken. Soms is het nodig om ze te vertalen of meer specifiek te maken. Sociaal is bijvoorbeeld een erg breed begrip. Probeer daarom te omschrijven wat juist voor jou kenmerkend is op sociaal vlak. Op welke manier komt deze sterke kant tot uitdrukking, wat merken je collega’s en klanten hiervan?

Leg de nadruk op je motivatie en je waarden

Naast je vakkennis en competenties zijn je motivatie en waarden ook van belang. En met waarden bedoel ik: daar waar jij warm voor loopt en fanatiek van wordt. Duurzame organisaties zoeken mensen die vergelijkbare waarden hebben. Misschien voor jou heel vanzelfsprekend en logisch. Vergeet het daarom niet te benoemen in je motivatiebrief. Wat maakt dat je juist voor deze organisatie wil werken? Hoe viel dat kwartje en wat raakt je in de missie van dit bedrijf?

Onderstreep je bereidheid om jezelf te ontwikkelen in een nieuw vakgebied

Als je gaat voor een functie in een verse branche zal dit sowieso betekenen dat je nog wat te leren hebt. Daarom is het belangrijk om je toekomstige werkgever te laten weten dat jij gemotiveerd bent om te investeren in je eigen ontwikkeling. Onderstreep dit dan ook in het contact dat je hebt en in je brief. Niet letterlijk onderstrepen natuurlijk ;-).

Lees ook mijn blogs over hoe je overstapt naar een duurzaam beroep en waar je zinvol werk vindt.

Alles draait om vaardigheden

Het UWV vult sinds afgelopen zomer de data van werkzoekenden aan met gegevens over hun vaardigheden en ervaringen. Een voorbeeld: ‘Een copywriter is ook op communicatief vlak sterk. En iemand die een communicatiemedewerker zoekt, kan ook matchen met een copywriter. We ontleden de functie naar vaardigheden: wat kan iemand en wat heeft een werkgever nodig?’

De nieuwe werkwijze van het UWV is mede ingegeven door eigen onderzoek. Hieruit blijkt dat zeven op de tien werkgevers bij het aannemen van werknemers vaardigheden belangrijker vinden dan diploma’s. Functietitels zouden volgens het UWV minder centraal moeten staan. Vaardigheden, houding en de vraag wat iemand moet kunnen zijn essentieel.

Wat wil de werkgever?

Het UWV heeft eind 2021 aan 2800 uiteenlopende werkgevers gevraagd wat volgens hen de belangrijkste vaardigheden van werknemers zijn, naast vakkennis. Het meest genoemd:

  • Servicegerichtheid
  • Probleemoplossend vermogen
  • Communicatieve vaardigheden
  • Samenwerkend, ook buiten eigen vakgebied, team of organisatie
  • Digitale vaardigheden
  • Aanpassingsvermogen

Dit zijn dus graag geziene vaardigheden voor veel werkgevers. Herken je ze bij jezelf? Noemt je omgeving deze vaardigheden of krijg je hierover wel eens een compliment? Voeg ze dan zeker toe aan je cv en motivatiebrief.

Bedenk ook alvast een concreet voorbeeld waarin deze sterke kant bevestigd wordt. Want grote kans dat je er een vraag over krijgt als je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Ruimte voor verbetering op een bepaald vlak? Vaak kan een cursus, workshop of opleiding uitkomst bieden.

Check vacatures op gevraagde competenties

In je zoektocht naar een passende vacature helpt het om soms even de praktische bezwaren te negeren. Bekijk ook vacatures buiten jouw regio, vooral ter inspiratie en om uit te pluizen wat er gevraagd wordt aan competenties.

Kijk daarvoor bijvoorbeeld bij Sustainablejobs, een vacaturebank voor duurzame vacatures. Welke vacatures sluiten aan bij jouw vaardigheden? In welke organisaties ben je geïnteresseerd? Iets gevonden waar je zó enthousiast over bent dat je ervan wakker ligt? Zo match je je ervaring en vaardigheden met gevraagde competenties:

  1. Breng je ervaring en vaardigheden in kaart
  2. Vertaal je ervaring en vaardigheden naar de gevraagde competenties
  3. Leg nadruk op je motivatie en waarden
  4. Onderstreep je bereidheid om jezelf verder te ontwikkelen

Veel plezier met het vertalen van je ervaring en vaardigheden naar gevraagde competenties. Kom je er niet uit? Ik help je graag een handje.

Lees ook deze blogs over zicht op je waarden en een leven lang leren.

Behoefte aan praktische hulp en een steuntje in de rug bij het solliciteren? Laat het me weten, misschien is Sollicitatie Support echt iets voor jou.

Afbeelding van Ketut Subiyanto via Pexels.com