Een leven lang leren en ontwikkelen is leuk én verstandig. Zo leer je bij gedurende je loopbaan en blijf je flexibel op de arbeidsmarkt die behoorlijk in beweging is. Hoe staat het met jouw doelen voor dit jaar op het gebied van je eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid?

Waarom scholing belangrijk is

Om- of bijscholing kan voorkomen dat je je baan verliest. Ook heb je meer kans om een andere baan te vinden. De arbeidsmarkt verandert snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwijnen er banen. Terwijl er in de zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn. Voor mensen met zware beroepen kan omscholing helpen om van baan te wisselen. Zo kun je op een gezonde manier je pensioen bereiken.

Subsidie voor scholing

STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie en is dus een tegemoetkoming voor het financieren van scholing om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Je kunt vanaf 1 maart subsidie  tot € 1000,-aanvragen voor scholing gericht op eigen je ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.

STAP-budget vanaf  1 maart 2022

Vanaf 1 maart 2022 is financiering voor scholing mogelijk voor iedereen die zich tijdig meldt, ouder is dan 18 jaar en een band met de Nederlandse arbeidsmarkt. Het doel is dat meer mensen eigen regie nemen in hun ontwikkeling en loopbaan, zich blijven ontwikkelen en duurzaam inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt.

Goed om te weten over STAP

Per jaar kun je voor maximaal 1 opleiding STAP-budget krijgen. Als de kosten van de opleiding van je keuze hoger zijn dan € 1.000 kan je je werkgever vragen om een bijdrage. Er komt wel wat planning bij kijken: je opleiding dient te starten 4 weken na je aanvraag en binnen 3 maanden na sluiting van het aanvraagtijdvak. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. De aanvragen worden beheerd en uitgevoerd door het UWV.

 • Elke 2 maanden start er een nieuw aanvraagtijdvak en kun je STAP-budget aan te vragen
 • Voor ieder aanvraagtijdvak in 2022 is 33 miljoen euro beschikbaar
 • Wees er op tijd bij als een aanvraagtijdvak start

STAP vervangt de fiscale aftrek van scholingsuitgaven

Subsidieregeling STAP-budget vervangt de fiscale aftrek voor scholingsuitgaven. De eerste opleidingen met financiering van een STAP-budget kunnen starten op 29 maart 2022. Meer info vind je via de rijksoverheid en UWV.

Kies een opleiding en meld je vóór 1 maart aan bij de opleider

Meld je aan bij de opleider en ontvang een STAP-aanmeldingsbewijs. Na je aanmelding bij de opleider ontvang je van de opleider een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs. Dat STAP-aanmeldingsbewijs heb je nodig voor je STAP-aanvraag bij UWV.

Vraag je STAP-budget aan bij UWV vanaf 1 maart 10.00 uur

 • Ga naar de startpagina van het STAP-portaal van UWV. Het STAP-portaal is geopend vanaf 1 maart.
 • Log in met DigiD en vul het digitale aanvraagformulier in. Het UWV checkt of je tot de doelgroep van de STAP-regeling behoort.
 • Upload je digitale STAP-aanmeldingsbewijs dat je van de opleider hebt gekregen. Het UWV checkt vervolgens of je STAP-aanmeldingsbewijs klopt.
 • Selecteer de opleiding die ook op het STAP-aanmeldingsbewijs opgenomen is.
 • Na toekenning krijg jij en ook je opleider bericht van UWV. UWV maakt het geld over naar de opleider. Je krijgt dus zelf geen geld op je rekening.

Wie komt in aanmerking voor het STAP-budget

Het UWV heeft een video gemaakt over wie in aanmerking komt:

 • Leeftijd: 18 jaar tot AOW-leeftijd
 • Nationaliteit: Nederlands, Europese nationaliteit of een partner met de Nederlandse of Europese nationaliteit
 • Volksverzekerd: je hebt de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering ontvangen

Je inkomen, werksituatie, uitkering of motivatie zijn dus geen voorwaarden om het STAP-budget te kunnen aanvragen. Hopelijk helpt dit blog je bij je plannen voor een nieuwe stap. Ik wens je alvast veel leerplezier!

Eerder schreef ik dit blog over Leven lang leren en STAP. Zoek je hulp bij het maken van een keuze voor een volgende loopbaanstap met behulp van een opleiding of cursus? Plan dan een vrijblijvende kennismaking met me in.