Hoe ik jou met je loopbaanvraag help? 

In ieder geval niet door een lijstje droombanen te geven in de hoop dat die van jou ertussen zit. Die droombaan is er namelijk niet. Anders had je hem zelf al wel gevonden. Hieronder leg ik uit op welke manier ik samen met een loopbaantwijfelaar aan de slag ga. Het doel vaststellen is niet zo moeilijk: meer werkplezier. Werk dat past bij jouw ervaring, talenten, vaardigheden en waarden én dat past bij jouw omstandigheden. Dat is wat ik je gun: zinvol werk dat bij jou en je leven past. Hieronder leg ik uit wat de weg is naar meer werkplezier.

Van weten naar doen

In al mijn loopbaancoaching, individueel, met een groep, online of fysiek zit een portie informatie over werkplezier. Wat is het, hoe werkt het en wat levert het op? Hierdoor snap je beter waar je naar toe wilt en ook waar je jezelf soms in de weg kan zitten. De kwartjes vallen en dat is fijn. Maar niet genoeg. Om écht aan de slag te gaan met het verbeteren van je werkplezier is meer nodig, kijk maar naar dit voorbeeld. We weten (bijna) allemaal wel dat je werk en jij er niet beter van worden als je geen pauze houdt. Toch is het vaak lastig om te stoppen en even iets anders of niets te doen. Of om überhaupt op tijd te stoppen met je werk.

Hoe kom je van weten naar doen?

Het doel hadden we al: meer werkplezier. Dan gaan we kijken naar welk gedrag hoort bij het stap voor stap dichter bij dat doel komen. Dat is bijvoorbeeld elke dag twee keer pauze houden. Ook (juist) als het druk is. Je kunt het bijvoorbeeld zo formuleren: ik hou elke dag tussen 12.15 en 12.45 uur lunchpauze en nog een korte koffie/thee pauze om 15.30 uur. Dit is iets dat je kunt doén, lekker concreet geformuleerd, oftewel: ‘gedrag’.

Van doen naar volhouden

Ziet er best overzichtelijk en haalbaar uit, toch? Elke dag twee keer pauze houden. Niks ingewikkelds aan, zo lijkt het. Toch is het  lastig om je oude gewoontes te vervangen door nieuwe. Zeker als alles om je heen hetzelfde blijft. En als de voordelen van je nieuwe gedrag nog even op zich laten wachten. Daarom is het zo belangrijk om te bedenken welke ondersteuning je nodig hebt om je nieuwe gedrag ook echt uit te voeren. Je kunt denken aan je collega die je een seintje geeft als het pauzetijd is of afspreken om samen te gaan wandelen in de lunchpauze. Of een alarm op je telefoon instellen, niet alleen voor de pauze maar ook om op tijd te stoppen met werken.

Volg je eigen vooruitgang

Daarnaast check je elke dag zelf of je hebt gedaan wat je je had voorgenomen. Je kunt dit noteren of bijhouden op een (digitaal) lijstje. Lukt het niet? Dan sleutel je aan een van de onderdelen: het doel, het gedrag of de ondersteuning. Net zo lang totdat het wel lukt om je nieuwe gedrag vol te houden. Want ik heb er alle vertrouwen is dat je dat kunt!

Van volhouden naar gewoonte

Vaak ben je streng voor jezelf en maak je heel verstandige voornemens. Die je echt graag wil waarmaken. Echt graag en met veel inzet. Daar ligt het niet aan. Vervolgens raak je ontmoedigd en teleurgesteld in jezelf. In je doorzettingsvermogen of wilskracht als het niet lukt om de voornemens waar te maken. Zeker als je al vaker pogingen hebt gedaan om ander gedrag aan te leren. Wat je vaak vergeet, is de stap om te bedenken wat je kunt doen als het lastig wordt. Wie of wat gaat je helpen?

Een gewoonte kost (bijna) geen moeite

Als het plaatje van het gewenste doel, het gedrag dat hierbij hoort en de ondersteuning die je daarbij nodig hebt klopt, dan is het veranderen van je gedrag echt haalbaar. Hoe vaker je je nieuwe gedrag uitvoert, hoe groter de kans dat het volhouden langzamerhand overgaat naar een gewoonte. En dat is waar je naar toe wilt, want dat betekent dat het geen moeite meer kost. Je hoeft er niet meer bij na te denken en de kans is groot dat het (bijna) vanzelf gaat. Dat is precies waar je wilt zijn: je hebt de weg naar meer werkplezier gevonden.

‘De ladder’ van Ben Tiggelaar is een aanrader om meer te lezen over welke 3 stappen nodig zijn om je gedrag te veranderen.

Meer werkplezier tips ontvangen? Meld je aan voor een reeks korte en praktische berichten over werkplezier. Geen idee waar jij voor warmloopt? Lees hier over waarden en drijfveren. En als je wel een zetje kunt gebruiken, kan je hier uitvinden of ik jouw type ben. Je bent natuurlijk ook van harte welkom voor een korte kennismaking om vrijblijvend te bespreken wat ik voor je kan doen.