Werk is niet leuk maar het moet nou eenmaal gebeuren, dus we maken er maar wat van.

Het is gelukkig al jaren geleden dat we met z’n allen zo dachten over werk. In deze tijd speelt werk een steeds grotere rol in het geven van zin aan je leven en als een manier om jezelf te ontwikkelen. Maar waarom zou je kiezen voor een duurzaam beroep?

Klaar voor verandering in loopbaan

Wist je dat maar liefst 76% van de mensen klaar is voor verandering en in de loop van het volgende jaar een nieuwe stap wil zetten in hun loopbaan*? 70% van deze mensen geeft aan dat ze zich geconfronteerd zien met aanzienlijke obstakels zoals:

 • Niet weten welke loopbaanverandering voor hen zinvol is (20%)
 • Het ontbreken van voldoende zelfvertrouwen voor een carrièremove (18%)
 • Geen groeikansen zien bij hun werkgever (17%).

Oftewel: flink wat beren op de weg. Tijd voor wat ondersteuning! Ik duw je graag naar een nieuwe stap en dan bij voorkeur richting een duurzame functie. Want daar hebben we allemaal weer plezier van, ook die (ijs)beren.

Welke loopbaanverandering is zinvol?

Wat maakt jouw huidige werk zinvol? Waar krijg je energie van en waar ben je tevreden over aan het eind van de dag, week of maand? Bij welke taak of klus vergeet jij even alles om je heen en ga je helemaal op in je werk? Hoe zou je dat met behulp van je team en leidinggevende uit kunnen breiden? Door het stellen van dit soort vragen komen mogelijk haalbare ideeën in je op. Waar je vervolgens in je huidige baan en bij je eigen werkgever mee aan de slag kunt.

Opbrengst van werk

Vraag jij jezelf wel eens af waarom je werkt? Om geld te verdienen om in je levensonderhoud te voorzien, die reden ligt redelijk voor de hand. We weten ook dat geld alleen niet gelukkig maakt. Een ander voordeel van werk is dat het ons de kans geeft om nuttig te zijn en ergens bij te horen. En dat willen we allemaal. We willen ons verbonden voelen met anderen en een bijdrage leveren aan de groep waar we bij horen. Nuttig zijn en ergens bijhoren kan je opdelen in onderstaande opbrengsten van werk** die los staan van geld verdienen.

 1. Zelfbevestiging: iets bijdragen aan een groter geheel en daar erkenning voor krijgen.
 2. Structuur: werk geeft je week een vast programma, we worden actiever van leven in een zeker ritme.
 3. Sociaal contact: werk geeft uitbreiding van je netwerk en het is prettig om samen prestaties te leveren en successen te vieren.
 4. Zelfontplooiing: werk biedt de kans om nieuwe kennis en vaardigheden te verwerven.
 5. Flow: opgaan in wat je doet, dat is flow. Een geluksgevoel dat mensen op het werk vaker blijken te ervaren dan thuis.
 6. Maatschappelijke participatie: het is fijn om je verbonden te voelen met de maatschappij en om te helpen deze draaiende te houden. Door werk hou je contact met de samenleving en wat zich daarin afspeelt.
 7. Maatschappijverbetering: voor sommige mensen is werken ook een manier om idealen na te streven door zich te verbinden aan een organisatie die zich richt op het veranderen en verbeteren van de maatschappij.
 8. Carrière maken: werken geeft de kans om een bepaalde status te verkrijgen en je inkomen te verhogen door gericht van de ene functie naar de andere door te groeien.

Is opbrengst punt 7 ‘Maatschappijverbetering’ voor jou een van de belangrijkste? Ga dan zeker voor een (over)stap richting duurzaam werk. Dat zal je echt meer werkplezier opleveren.

Waarden in je werk

Het is de moeite waard om na te gaan welke waarden voor jou een rol spelen in je leven en dus bij voorkeur ook in je werk. Omdat je waarden iets zeggen over wat jou motiveert en welk soort organisatie bij jou past. Mijn advies is daarom om voordat je de vacatures induikt in kaart te brengen wat jouw waarden top 3 is. Daarmee kan je steeds alles wat je ontdekt of op je pad komt langs die meetlat leggen. Dat maakt het nemen van beslissingen over de toekomst van je loopbaan een stuk zinvoller met meer kans op succes.

In het blog Zicht op je waarden lees je hier meer over.

Opkrikken van je zelfvertrouwen

18% van de mensen die graag een loopbaanstap wil maken, geeft aan dat het ontbreekt aan voldoende zelfvertrouwen voor een carrièremove. Als je al een tijdje hetzelfde doet, zie je niet meer zo goed wat jij nou precies bijdraagt. Het is voor jou gewoon geworden en dat maakt het lastiger om zelf in te zien wat je talenten en sterke vaardigheden zijn. En dat je deze ook in een volgende baan in kunt zetten.

Daarom is het handig om aan een paar mensen in je omgeving (werk en privé) te vragen waar zij vinden dat jij goed in bent. Waarvoor kloppen ze bij jou aan? En wat voor werk of rol zou daarbij kunnen passen? Uit hun antwoorden is vast een rode draad te halen en als het goed is, komt die draad je niet heel onbekend voor.

Een loopbaancoach tovert nog meer vragen en opdrachten uit de hoge hoed met als doel om jouw zelfvertrouwen af te stoffen en op te krikken. Mocht je wel wat hulp kunnen gebruiken, klop dan aan en vraag je werkgever of deze wil bijdragen aan een traject. Het is in jullie beider voordeel dat jij werk doet dat goed bij je past.

Waar liggen de kansen

Ga altijd het gesprek aan met je leidinggevende over wat je wensen en behoeften zijn op werkgebied. Je hoeft hiervoor niet te wachten op het jaarlijkse ontwikkelgesprek of hoe jullie dat ook noemen binnen de organisatie. Wat zou je verder willen ontwikkelen, welk project of nieuwe functie vind je interessant?

Zie je mogelijkheden om vanuit jouw rol duurzaamheid meer op de kaart te zetten? Maak hier dan een helder voorstel van zodat je werkgever alleen nog maar ‘ja’ hoeft te zeggen. Is er een afdeling binnen je organisatie waar je nieuwsgierig naar bent, vraag een collega om een afspraak of loop een dagdeel mee.

Vertel ook je team op welk gebied je je meer wilt richten en vraag hen mee te denken of linkjes te leggen. Het mooiste is natuurlijk dat jullie van elkaar weten waar ieders sterke kanten en interesses liggen.

Zie je echt geen mogelijkheden bij je huidige werkgever?

Kijk dan eens over de heg naar soortgelijke organisaties. Met dit overzicht van het UWV krijg je een beeld waar in jouw regio vraag naar is. Daarnaast kun je je laten inspireren door mensen die al een duurzaam beroep uitoefenen. Snor ze (online) op en leg contact. Bevlogen ondernemers en werknemers vertellen graag over hun werk. Hieruit haal jij weer informatie waarmee je kunt bedenken wat jouw volgende stap kan zijn.

Ik gun jou ook zinvol werk met duurzaam werkplezier!

Sustainable Jobs verzamelt duurzame vacatures voor je, kijk meteen even of er iets voor jou tussen zit. Lees ook de Tips voor het aanvragen van een loopbaantraject bij je werkgever. Je bent niet de enige die gaat voor zinvol werk en een duurzame baan, lees Duurzaamheid werkgever belangrijke factor bij loopbaankeuze jongeren.


*Onderzoek: 76% van de Nederlanders wil in 2022 een carrièremove maken
**Bron ‘Acht opbrengsten van werk’: Hoe werk werkt van Jolet Plomp (2010, Spectrum)