Waarden en drijfveren: wat kan je hiermee? Het zijn begrippen waar je niet altijd direct grip op krijgt of waar je misschien weinig mee hebt. Weet dat het inzicht krijgen in wat jij belangrijk vindt, bijdraagt aan het makkelijker bereiken van werkplezier en het vinden van een baan die bij je past.

In de loopbaantrajecten vanuit het gesubsidieerde Ontwikkeladvies van de overheid maakte ik gebruik van een online vragenlijst gericht op het ontdekken van drijfveren. Deze test maakte onderscheid tussen de volgende drijfveren: autonomie, vernieuwing, samenwerken, zingeving, waardering, competitie, carrière, aanzien, leren, perfectie, zekerheid en invloed.

Jouw drijfveren in vijf basisdrijfveren

Deze twaalf drijfveren kun je onderverdelen in basisdrijfveren: gericht zijn op eigenheid, op anderen, op succes, op kwaliteit en op invloed. Je vindt hieronder de definities van deze basisdrijfveren. Ook zonder onderliggende vragenlijst krijg je waarschijnlijk wel duidelijk wat voor jou meer en minder belangrijk is. Probeer het eens.

Gericht op eigenheid (autonomie en vernieuwing)

Gericht zijn op eigenheid betekent streven naar individualiteit. Het is de wil, maar ook het lef, om vorm te geven aan je eigenheid. Proactief gedrag hoort hierbij, net als een onafhankelijke opstelling. Ook het vermogen om los te komen van zekerheden en vastomlijnde kaders, het nieuw en anders willen doen, is typerend voor deze groep drijfveren.

Gericht op anderen (samenwerken, zingeving en waardering)

Gericht zijn op anderen is de behoefte om bij een groep te horen en je verbonden te voelen met anderen. Dat houdt in dat je streeft naar prettige en harmonieuze relaties, zowel in je privéleven als op je werk. Graag met anderen samenwerken, maar ook zinvol bezig willen zijn en je willen inzetten voor een betere maatschappij horen hierbij. Net als graag gewaardeerd willen worden door anderen voor wat je doet en wie je bent.

Gericht op succes (competitie, carrière en aanzien)

Gericht zijn op succes betekent dat je minder naar de inhoud kijkt, maar meer naar de vorm en het resultaat. Je wilt het maximale uit je loopbaan halen om achteraf te kunnen terugkijken op een geslaagde carrière. Je hecht vooral aan je functie als methode om status en aanzien te krijgen, meer dan aan de inhoud van je werk. Of je zoekt succes door jezelf te meten met anderen en ernaar te streven de beste te zijn.

Gericht op kwaliteit (leren, perfectie en zekerheid)

Gericht zijn op kwaliteit betekent dat je graag inhoudelijk bezig bent en een zo goed mogelijke prestatie wilt neerzetten. Het betekent ook dat je werkplezier haalt uit het kunnen tonen van je vakmanschap. Mensen die gericht zijn op kwaliteit, willen werk afleveren dat aan de hoogste eisen voldoet. Maar willen ook graag leren en zich professioneel en persoonlijk ontwikkelen. Het streven naar kwaliteit kan ook de behoefte inhouden aan zekerheid en duidelijkheid, willen weten waar je aan toe bent.

Gericht op invloed (invloed)

Als je gericht bent op invloed, wil je graag de richting en koers bepalen. Dat doe je graag voor jezelf, maar ook voor anderen. Bepalen wat er gebeurt, wanneer en op welke manier, daar richt je je op. Je hebt over heel veel aspecten een mening en zult die ook naar voren brengen. Je vindt het belangrijk om over zaken die impact hebben, mee te praten, mee te denken en mee te beslissen.

Ik ben benieuwd of jij uit dit overzicht jouw belangrijkste drijfveren kunt halen. Mocht je er niet uitkomen, dan help ik je graag. We kunnen ook de online vragenlijst over drijfveren inzetten tijdens een loopbaantraject.

Bron: vragenlijst Drijfveren Eelloo

Dit blog over waarden en drijfveren is gelinkt aan Waarom zou je kiezen voor duurzaam werk?