De duurzame sector is volop in beweging. Er zijn geweldig veel initiatieven ontstaan vanuit goede ideeën en fraaie missies. Daarbij is er steeds meer vraag en bereidheid van mensen om een stukje op te schuiven naar duurzamer wonen, werken en leven.

Gasloos wonen

Onlangs sprak ik Yuri Pelser, medeoprichter van Woon Duurzaam. Deze jonge Amsterdamse organisatie heeft als missie om gasloos wonen eenvoudig te maken. Zij staan nu voor een flinke uitdaging: het vinden van medewerkers die de missie mogelijk maken. Sinds de gasprijzen stijgen, hebben ze namelijk niet te klagen over de vraag naar het verduurzamen van woningen.

De uitdaging van Woon Duurzaam

Supermooi dat er veel vraag is om over te stappen van gas naar duurzamere vormen van energie. Alleen moet dat werk natuurlijk ook uitgevoerd worden. En da’s nog best een uitdaging. De vijver met technisch bekwame mensen is klein en er zitten veel vissers rond die bescheiden plas te azen op een mooie vangst. Maar ook voor de verkoopfuncties is specifieke kennis nodig die niet ieder commercieel talent in huis heeft. Hoe pakt Woon Duurzaam dit aan?

De aanpak van Woon Duurzaam

Op verschillende vlakken werkt de organisatie aan het invullen van hun vacatures. Het is een voortdurende balans tussen werk binnenhalen en zorgen dat dit ook uitgevoerd kan worden. Dit lijkt op het balanceren op een evenwichtsbalk en vraagt een flinke inspanning van de organisatie. Neem een kijkje in hun keuken of misschien kan ik beter zeggen ‘de kweekvijver’ voor nieuwe medewerkers.

1. Loondienst én ZZP

Woon Duurzaam heeft ervoor gekozen naast het zoeken van medewerkers ook te werken met Zzp’ers. In hun vacatures vermelden ze dit nadrukkelijk. Kom je in vaste dienst dan bieden ze een goede beloning, met een cao voor onder andere pensioenopbouw. En er worden afspraken gemaakt over wat jij nodig hebt om succesvol te zijn in je werk.

Voor de Zzp’ers faciliteert Woon Duurzaam kant en klare opdrachten, ze verzorgen de facturatie en afstemming met de klant in het voortraject. Naast een mooi uurloon kan je ook delen in de winstmarge.

2. Zelf de trainingstrajecten verzorgen

Er is door Woon Duurzaam een uitgebreid trainingstraject georganiseerd om medewerkers klaar te stomen voor het vak. Zij starten bijvoorbeeld met het samenwerken met een ervaren monteur. Volgen diverse trainingen bij fabrikanten van de producten waarmee gewerkt wordt en zijn dan stap voor stap zelfstandig inzetbaar.

3. Mensen verleiden om over te stappen

De vaardigheden van mensen uit bijvoorbeeld de installatietechniek, onderhoud van machineparken of verkopers uit de elektrische autobranche sluiten goed aan bij de gevraagde competenties. Mits de nieuwe medewerker bereid is om tijd en energie te steken in de opleiding. Dus in de branches wordt nog wel eens een hengel uitgeworpen.

4. Lijntje met opleidingen

Natuurlijk heeft Woon Duurzaam ook een lijntje met de beroepsopleidingen zoals ROC Elektro en Installatietechniek. Hier komen ook hun stagiaires vandaan die bij een goede match kunnen blijven werken en soms ook nog een klasgenoot meenemen. Zij staan dan nog wel aan het begin van het opbouwen van hun ervaring.

5. Nieuwkomers

Woon Duurzaam verwelkomt nieuwkomers die in hun land van afkomst opgeleid zijn in de techniek. Een voorbeeld van het combineren van opleiding en werkervaring in Nederland vind je hier.

Gezocht: technisch talent

Misschien meteen een goed moment om een oproep te doen aan docenten binnen het voortgezet onderwijs. Hoe zorgen we ervoor dat leerlingen met interesse en aanleg ook de mogelijkheid hebben om in aanraking te komen met techniek in de breedste zin van het woord. Dan denk ik aan projecten en gastlessen voor de hele klas en misschien wat meer verdieping voor de echt handige en geinteresseerde tieners. We hebben ze echt nodig als we iets willen verbeteren aan de klimaatuitdagingen waar we nu voor staan.

Gevraagde competenties

Binnen Woon Duurzaam is samenwerken met collega’s en klanten een belangrijke vaardigheid. Ook het omgaan met tegenslagen en kunnen pionieren omdat de geplaveide weg nog niet aangelegd is zijn belangrijke competenties. Vaste structuren zijn er nog niet altijd. Deze worden gaandeweg opgebouwd en is er ruimte om daaraan bij te dragen.

Dit vraagt om een zogenaamde ‘growth mindset’. Waarbij het uitgangspunt is dat je vrijwel alles voor elkaar kunt krijgen wat je wilt als je zelf het heft in handen neemt. En natuurlijk vind je het belangrijk om bij te dragen aan een duurzame toekomst door van fossiele brandstoffen naar schone energie te helpen overstappen.

De toekomst van Woon Duurzaam

Yuri Pelser verwacht dat een deel van de huidige werkzaamheden op termijn geautomatiseerd kan worden. Hierdoor zal het werk minder specifieke capaciteiten vragen en kan er meer gedaan worden in dezelfde tijd. Woon Duurzaam kiest voor snelle groei om de benodigde impact te kunnen maken. Daarbij hoort een voortdurende zoektocht naar middelen en mensen. Het team van oprichters bestaat uit vier bevlogen verduurzamers die de afgelopen drie jaar structureel elkaars zaag scherp hebben weten te houden.

Werken bij Woon Duurzaam

Na het lezen van dit praktijkvoorbeeld heb je natuurlijk interesse in de vacatures bij Woon Duurzaam! Je vindt ze via Sustainable Jobs waar je veel duurzame vacatures vindt. Ze zoeken bijvoorbeeld doorlopend medewerkers voor de montage. Natuurlijk kun je Woon Duurzaam ook volgen via Instagram of via LinkedIn. Twijfel je of een match mogelijk is? Ik denk graag met je mee en je kunt ook rechtstreeks contact zoeken met Woon Duurzaam. Iemand in je netwerk die past in bovenstaand plaatje? Doe degene en de rest van de wereld een plezier en stuur dit artikel door.

Andere duurzame ondernemers

Triodos heeft 350 duurzame ondernemers voor je verzameld die producten en diensten aanbieden voor een beter klimaat:  Misschien zitten er organisaties tussen die goed passen bij jouw vaardigheden en ervaring en een vacature hebben?

In mijn blog Zo vind je nieuwe medewerkers voor je duurzame organisatie geef ik meer tips voor bedrijven die nieuwe medewerkers zoeken.