Is bij jou vanwege de focus op het klimaat het kwartje gevallen of was je al langer op zoek naar werk waarin je echt iets kunt betekenen en bijdragen? Je bent niet de enige! Deze bijzondere tijd maakt het bijna onmogelijk om met oogkleppen op te blijven doen wat je altijd al deed.

De wens: zinvol werk

Een nieuwe stap begint met een wens. Soms in de vorm van het opmerken van een verborgen waakvlammetje, soms als een donderslag bij heldere hemel en alles wat daartussenin zit. In welke vorm het inzicht ook komt: je trekt de conclusie dat het tijd is voor verandering. Omdat je uitgeleerd bent in je werk, omdat je werk de afgelopen jaren veranderd is en nu onvoldoende bij je past, omdat je verschillende kanten van jezelf wilt ontwikkelen en omdat je op een andere manier wilt bijdragen aan een duurzame toekomst van de aarde.

Het doel: een duurzame baan

Hoe lastig ook, probeer een doel te koppelen aan de wens die je hebt. Dat doel mag je natuurlijk zelf weer aanpassen als je eenmaal op pad bent en nieuwe dingen ontdekt. Het is ook handig om hier een tijdspad aan te koppelen, als een soort deadline. Zodat je uitstelgedrag om in actie te komen ingeperkt wordt. Hou er rekening mee dat de meeste mensen een half jaar tot een jaar nodig hebben om tot een echte verandering te komen in hun loopbaan.

Voorbeelden van doelen gericht op een duurzame baan:

 • Een nieuw project naast je huidige werk
 • Een nieuwe functie bij je huidige werkgever
 • Dezelfde functie bij een duurzame werkgever
 • Een nieuwe functie bij een nieuwe organisatie

Bovenstaande opties staan in volgorde van iets minder spannend naar meer spannend. Met spannend bedoel ik: er komt meer risico bij kijken voor jou als medewerker. Omdat je mogelijk een vaste baan en bekende werkgever gaat loslaten. En nooit zeker weet (hoe lang je ook onderzoekt of nadenkt) of je je doel gaat bereiken én deze stap een verbetering van je werkplezier gaat opleveren.

Regelmatig tref ik mensen die hun loopbaantraject starten met: het roer moet volledig om. Om na een tijdje uit te komen bij: ik begin met het oppakken van een nieuwe taak, project of vrijwilligerswerk om mijn steentje bij te dragen. Het mooie is dat die grote wens of dat sterke idee je energie geeft om in ieder geval om in actie te komen en die eerste lastige stap te zetten.

De ondersteuning naar duurzaam werk

Je wens heeft een doel opgeleverd, iets waarvoor je besluit gaat. Al is je wens nog zo sterk en je doel optimaal helder en meetbaar opgesteld: je kunt niet zonder ondersteuning. Sta hierbij stil voordat je onderweg gaat. En verzamel je ‘aanmoedigers’ zodat je het er makkelijk bij kunt pakken als je vastloopt. Denk aan een digitaal document of een schriftje waarin je ondersteuners noteert.

Voorbeelden van supporters:

 • Je gezin/huisgenoten
 • Vrienden, familie, buren en kennissen
 • Oud klas- en schoolgenoten
 • Je verdere (online) netwerk, zoals iemand die een functie heeft of werkt bij een organisatie die jij interessant vindt
 • Een loopbaancoach die je helpt om alles op een rijtje te zetten, op het juiste moment een duwtje geeft en een stevige stok achter de deur is

Voorbeelden van support:

 • Inspirerende (online) verhalen van mensen die een soortgelijke stap hebben gemaakt
 • Duurzame vacatures van organisaties zoals Sustainable Jobs
 • Info over beroepen waar vraag naar is via het UWV
 • Een zelfbedachte beloning voor als je de geplande stappen zet
 • Het vieren van je vorderingen

Je ziet hierboven dat je zowel personen als hulpmiddelen kunt inzetten als hulplijn. Heb je alle steunpilaren in kaart gebracht, dan is het de hoogste tijd om op pad te gaan.

De weg naar een duurzame werkgever

Een nieuwe stap: da’s eigenlijk meestal niet 1 nieuwe stap maar bestaat uit talrijke nieuwe pasjes. Denk daarbij aan het verzamelen van informatie, gesprekken met je omgeving, speuren naar mensen in je netwerk aan wie je vragen kunt stellen, organisaties ontdekken en volgen, alles wat je vervolgens opgeduikeld hebt weer op een rijtje zetten. En dan weer verder met de stappen die daaruit volgen.

Kijk niet gek op als je verstand te pas en te onpas met vraagtekens, twijfels en beren aan komt zetten. Dat is nou eenmaal z’n taak. Aan jou de keus of je je hierdoor laat tegenhouden of doorgaat op de weg naar je doel: een overstap naar een duurzaam beroep.

Evalueer je voortgang

Om te voorkomen dat je voortdurend gaat evalueren of het nog wel een goed idee is, of je het wel kan en of het wel goed komt, kan je met jezelf afspreken dat je op specifieke momenten aandacht geeft aan je voortgang. Bijvoorbeeld eens in de twee weken een uurtje inplannen in je agenda.

Blik op dat moment even terug en evalueer of je vooruitkomt met het verzamelen van informatie, de stappen hebt gezet die je je had voorgenomen en of er nog gesleuteld moet worden aan de ondersteuning. Dit evalueren zou je ook samen met iemand uit je supportersteam kunnen doen.

Samenvattend is dit jouw route naar een duurzaam beroep:

 1. Start met je wens
 2. Bepaal je doel
 3. Verzamel ondersteuning
 4. Ga op weg
 5. Evalueer je stappen
 6. Bereik je doel: een duurzaam beroep dat bij jou past

Als je op deze manier aan de slag gaat met je wens, dan mag je er alle vertrouwen in hebben dat je je doel weet te bereiken. Je hebt natuurlijk niet overal controle over, bijvoorbeeld op het aantal passende vacatures in jouw woonomgeving. Maar je hebt vaak meer zelf in de hand dan je vooraf denkt, ga ervoor!

Lees ook ‘Match ervaring en vaardigheden met gevraagde competenties‘ om meer kans te maken op een duurzame baan.