Een leven lang leren en ontwikkelen is leuk, verstandig en soms noodzakelijk. Zo leer je bij gedurende je loopbaan, blijf je flexibel op de arbeidsmarkt en zorg je ervoor dat je kan blijven werken ondanks bijvoorbeeld fysieke beperkingen.

Subsidie voor scholing

Het kabinet wil dat de mogelijkheden voor bij- en omscholing binnen hardbereik zijn voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie en is een tegemoetkoming voor het financieren van scholing. Je kunt straks subsidie aanvragen voor scholing gericht op eigen je ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.

Tot 2025 is er € 200 miljoen beschikbaar, voor zo’n 200.000 tot 300.000 mensen. Vanaf 2025 is er structureel budget. Werkenden én werkzoekenden kunnen tot € 1000,- aanvragen bij het UWV. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Na goedkeuring van de aanvraag, wordt het bedrag aan de opleider betaald.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een register bij met opleidingen waarvoor je een STAP-budget kunt aanvragen. Aanvragen kan dus alleen als de scholingsactiviteiten in dit scholingsregister staan.

STAP vervangt de fiscale aftrek van scholingsuitgaven

De subsidieregeling STAP-budget vervangt de huidige fiscale aftrek voor scholingsuitgaven. Het budget kan per 1 maart 2022 worden aangevraagd. De eerste opleidingen met financiering van een STAP-budget kunnen starten op 29 maart 2022.

Tot die tijd is er voor iedereen die wil investeren in de eigen ontwikkeling nog de mogelijkheid om met behulp van financiering vanuit NL leert door een scholingsactiviteit te volgen.

Wachten of juist dit jaar nog starten met een opleiding?

Iedereen die al een opleiding op zijn wensenlijstje heeft staan, zou ik aanraden om te checken wat de fiscale aftrek van scholingsuitgaven kan opleveren.

Mogelijk is dit net zo gunstig of gunstiger dan de nieuwe subsidie. Dat maakt dat je beter nog dit jaar kan starten bij de gewenste opleiding of een coachtraject gericht op het verbeteren van je arbeidsmarktpositie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Groene Zet en blijf op de hoogte over een leven lang leren en subsidies op scholing.