De afgelopen weken had je waarschijnlijk meer tijd om stil te staan bij je leven en je werk. Er was hopelijk tijd om te niksen, weinig verwachtingen en meer ruimte om je tijd zelf in te delen. Hierdoor had je de kans om met een frisse blik naar je bezigheden te kijken. Misschien kreeg je ideeën, inspiratie en nieuwe plannen. Hoe zorg je ervoor dat je na de vakantie aan de slag gaat of blijft met deze nieuwe plannen?

Schrijf op wat je bezighoudt

Sta je op het punt om weer te gaan beginnen of ben je net weer begonnen? Neem dan vanavond even de tijd om op te schrijven waar je gedachten mee bezig zijn. Waar heb je zin in, waar zie je juist tegenop, wat zit je dwars, waar heb je last van, wat wil je niet meer en waar wil je graag mee aan de slag? Let op: deze oefening hoeft niet leuk te zijn. De schrijfoefening helpt je om even afstand te nemen van je gedachten en om duidelijk te krijgen wat je precies wilt veranderen. Welke conclusie kan je trekken als je kijkt naar wat je hebt opgeschreven? Wat is je wens of behoefte?

Inspiratie en fantaseren

Een periode met meer ruimte in de agenda geeft ook meer gelegenheid voor inspiratie en fantaseren. Wat zou je meer willen, wat wil je eigenlijk doen, hoe ziet jouw ideale (werk)dag eruit? Ook hieruit kan je weer een conclusie trekken over een persoonlijke wens of behoefte. Je wilt bijvoorbeeld minder gaan werken, meer samenwerken, eerder om hulp vragen, iets nieuws leren of efficiënter werken.

Stel een doel

Vervolgens is het tijd om een doel te stellen. Laat je niet verleiden om een hele lijst doelen op te stellen. Begin gewoon met één. Om te veranderen is het nodig om je anders te gedragen. Gedrag: dat is iets dat je kunt doen. Wat ga jij anders doen om aan je doel te werken? Maak dit doel heel concreet, zodat je weet wat je van jezelf verwacht.

Kleine stappen

Begin met kleine stappen. Dit voorkomt dat je snel teleurgesteld raakt in jezelf als het niet lukt om je aan je plan te houden, dat ligt namelijk op de loer en werkt heel demotiverend. Vergeet niet om alvast steun in te schakelen van de mensen om je heen of een hulpmiddel in te zetten. Bij verandering kom je altijd momenten tegen waarop het moeilijk wordt, daar kun je je op voorbereiden. Wees ook mild voor jezelf als iets een keer niet lukt en pak dan snel de draad weer op. Lukt het weer niet? Dan is je stap te groot, kijk hoe je hem kleiner kunt maken.

Plak aan je plan

Wat je in de vakantie makkelijk afgaat, is soms lastig vol te houden tijdens werkweken. Hou je vast aan je plan, daar heb je immers goed over nagedacht. Print het uit, hang het op: dat helpt echt! Je verstand gaat vast sputteren en tegenspartelen, dat is nou eenmaal z’n functie. Hij doet z’n werk en je hoeft dit niet serieus te nemen.

Vier je doel

Ben je door al die kleine stappen bij je doel aanbeland? Vier dan dat het je gelukt is! Doe iets liefs voor jezelf en deel je prestatie met anderen. Bedenk ook of je verder wilt met dit doel en hoe je dat dan gaat doen. Misschien is er ruimte om nog iets anders aan te pakken nu? Begin dan weer bij ‘start’: schrijf op wat je bezighoudt.

Samengevat zijn dit de stappen van gedragsverandering:

  • Omschrijf je doel aan de hand van je wensen en behoeftes
  • Maak een plan om in kleine stappen aan je doel te werken
  • Denk ook aan hulp en ondersteuning door mensen of hulpmiddelen
  • Hou je aan het plan ondanks tegensputteren van je verstand
  • Lukt het niet: wees mild, pak de draad op of maak je stappen kleiner
  • Vier het behalen van je doel

Doen wat je echt wilt en kunt, geeft meer werkplezier en rust. Het is je gegund!

Steuntje in de rug nodig om aan de slag te gaan met je werkplezier? Plan direct een intake in mijn agenda. 

Meer lezen over werkplezier? 7 tips voor meer werkplezier