Acceptatie en bereidheid

Om te stoppen met iets dat niet meer werkt voor jou, is het nodig om de bezwaren die jij en je verstand hebben onder ogen te zien. Accepteer dat je deze bezwaren hebt en herken je neiging tot vermijden en controleren van alle gevoelens en gedachten die hierbij horen. Wij hebben allemaal de voorkeur voor beloning op korte termijn en het uit de weg gaan van vervelende gevolgen op de korte termijn. Dus doorgaan in plaats van stoppen ook al weet je dat je werk niet (meer) bij je past. Ben je bereid om deze nare gevoelens op de korte termijn te ervaren en op de koop toe te nemen voor een mogelijk positieve wending op de lange termijn?

Defusie in de coachpraktijk

In mijn coachpraktijk maak ik gebruik van ‘defusietechnieken’: defusie helpt bij het loskomen van (pieker)gedachten en overtuigingen zodat ze minder vat op je hebben. Door een luchtige, humoristische en vreemde draai te geven aan de verzinsels van je verstand. In plaats van de gebruikelijke neiging om te strijden tegen of weg te vluchten van deze gedachten. Dit kost namelijk een bult energie en levert niks op. Defusie ondersteunt je dus bij het afstand nemen van je gedachten.

Gat in mijn cv

Een tijdje terug gaf ik de opdracht: schrijf een lied, gedicht of verhaal over wat je bezighoudt en waar je je zorgen over maakt. Onderstaand gedicht is het resultaat van deze opdracht. Het angstaanjagende uitgangspunt: ‘gat in mijn cv’. Vast herkenbaar voor iedereen die overweegt te stoppen met een baan zonder duidelijkheid over de volgende stap. Met onwijs veel dank aan de deelnemer van het loopbaantraject die deze woorden optekende en die ik mag delen met jou:

Bezwaren om te stoppen

Een gapend gat in mijn cv

Nooit meer een baan in het verschiet

M’n salaris onder water

Uit het huis kom ik ook niet

Een burgertrutten moeder

En nog een slechte ook

Geen kinderopvang meer

En mijn spaargeld op in rook

De tijd vervliegt met kinderpraat

En ik word dus een beetje dom

Geen escape, geen waardering

Alleen maar Joep en Tom

Aandacht geeft ruimte

Op deze manier geef je ook aandacht aan vervelende gedachten en gevoelens, maak je ruimte en bespaar je jezelf de energie van het vechten, vluchten of vermijden. Vanuit deze ruimte is het makkelijker te bedenken welke kant je op wil, wat je belangrijk vindt, wat je niet meer wilt en wat vooral wél. En om daarmee vooral tot actie over te gaan. Ik gun iedere vermoeide, twijfelende, piekerende en vastgelopen werkende de verrassende effecten van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Om samen een flinke draai te geven aan wat niet meer werkt voor jou. Op weg naar iets dat beter past.

Kennismaken, meer weten en aan de slag met je loopbaan? Plan een hier een intake van een half uur in. Dit kan online, telefonisch en in mijn praktijk.