Een leven lang leren en ontwikkelen is leuk én verstandig. Zo leer je bij gedurende je loopbaan en blijf je flexibel op de arbeidsmarkt.

STAP-budget vanaf 2022

Het kabinet wil dat de mogelijkheden daarvoor binnen hardbereik zijn voor iedereen. Vanaf 2022 is dat voor iedereen die zich tijdig meldt, ouder is dan 18 jaar en een band met de Nederlandse arbeidsmarkt mogelijk, schrijft minister Koolmees in een brief aan de Tweede en Eerste Kamer.

Subsidie voor scholing

STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie en is een publieke tegemoetkoming voor het financieren van scholing. Je kunt straks subsidie aanvragen voor scholing gericht op eigen je ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Tot 2025 is er € 200 miljoen beschikbaar, voor zo’n 200.000 tot 300.000 mensen. Vanaf 2025 is er structureel budget. Mensen die aanspraak willen maken, kunnen tot € 1000,- aanvragen.

STAP vervangt de fiscale aftrek van scholingsuitgaven

Subsidieregeling STAP-budget vervangt de huidige fiscale aftrek voor scholingsuitgaven. De komende maanden wordt door uitvoerders UWV en DUO nog hard gewerkt om de systemen gereed te krijgen om in 2022 te starten met de uitvoering. Vóór 2 juli moet de Tweede Kamer instemmen met de inwerkingtreding van de Wet afschaffing fiscale aftrek scholingsuitgaven. Als dat gebeurt, kan het budget per 1 maart 2022 worden aangevraagd. De eerste opleidingen met financiering van een STAP-budget kunnen starten op 29 maart 2022. Tot die tijd is er voor iedereen die wil investeren in de eigen ontwikkeling nog de mogelijkheid om met behulp van financiering vanuit NL leert door met inzet van scholing een scholingsactiviteit te volgen.

Wachten of juist dit jaar nog starten met een opleiding?

Iedereen die al een opleiding op zijn wensenlijstje heeft staan, zou ik aanraden om te checken wat de fiscale aftrek van scholingsuitgaven kan opleveren. Mogelijk is dit net zo gunstig of gunstiger dan de nieuwe subsidie. In dat geval kan je beter nog dit jaar kan starten bij de gewenste opleiding of een coachtraject gericht op het verbeteren van je arbeidsmarktpositie.

Schrijf je in voor m’n nieuwsbrief zodat ik je op de hoogte kan houden!