Door de coronacrisis breidt de overheid gratis hulp voor carrièrevragen uit. Die steun bleek erg populair. Ik mocht journalist Marit Willemsen van het NRC bijpraten over de ervaringen met het Ontwikkeladvies.

Gratis loopbaancoaching

Vanaf augustus 2021 stelt de overheid gratis ontwikkeladviezen beschikbaar voor iedereen die loopbaanvragen heeft. In het advies kijkt de loopbaanadviseur naar iemands persoonlijkheid en financiële situatie en naar eventuele nieuwe carrièremogelijkheden. De gratis hulp bij een carrièrevraag is onderdeel van een al langer bestaand kabinetsplan dat met ‘leren en werken’ te maken heeft. Het kabinet bood werkende 45-plussers van 2018 tot 2020 al gratis loopbaanadvies aan.

Onzekerheid over positie op arbeidsmarkt

Met de coronacrisis kwam de noodzaak die regeling uit te breiden. “Al vroeg in de crisis werd duidelijk dat de arbeidsmarktpositie van veel mensen opeens een stuk onzekerder werd”, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Zij willen weten of ze hun werk wel kunnen blijven doen, en wat alternatieven zijn.” Op precies díe vragen moet het ontwikkeladvies antwoord geven.

Zonder contact met collega’s, blijft er soms weinig werkgeluk over

De crisis maakt niet iedereen werkloos, maar zet wel een hoop mensen aan het denken, zegt Dekkers. „Ik heb mensen gecoacht die geraakt zijn door corona, en mensen die al tien jaar twijfelen of ze wel op de goede plek zitten en het gratis advies als duwtje in de rug zien. Sommigen halen bijvoorbeeld veel werkgeluk uit contact met collega’s. En nu dat wegvalt, merken ze dat er weinig overblijft.”

Onzekere tijd

Sien Wassenaar las over de gratis adviezen in de krant en vond coach Dekkers via Facebook. Wassenaar deed de marketing bij een organisatie die amateurlessen en opleidingen in de podiumkunsten verzorgt. Door corona werd haar contract in augustus vorig jaar niet verlengd. “Het klinkt gek”, zegt Wassenaar nu, “maar ik wilde kijken of ik juist in deze onzekere tijd als freelancer aan de slag kon. Ik draaide daar al jaren omheen, maar durfde niet zo goed.” Het ontwikkeladvies hielp. Wassenaar werkt nu al een tijdje als zelfstandig marketeer.

Lees hier het volledige artikel van NRC

Meer lezen over subsidie op scholing: Subsidie scholingskosten 2022 met STAP-budget

Afbeelding: Alex Green via Pexels.com