Hoe ik mensen met een slaapprobleem help

In ieder geval niet door een stapel tips te geven in de hoop dat de gouden tip ertussen zit. Die is er namelijk niet. Anders had je hem zelf al wel gevonden, tussen al die goedbedoelde adviezen van je omgeving. Hieronder leg ik uit op welke manier ik samen met de slechte slaper aan de slag ga. Het doel vaststellen is niet zo moeilijk: een goede nachtrust. En wat is dan precies een goede nachtrust? Die levert in ieder geval voldoende energie op om de volgende dag goed door te komen. En dat is wat ik iedereen gun: uitgerust wakker worden en zin om aan de dag te beginnen.

Van weten naar doen

In al mijn slaapcoaching, individueel of voor een groep, online of fysiek zit een portie informatie over slaap. Wat is het, hoe werkt het en wat levert het op? Zo snap je beter waar je naar toe wilt en ook waar je jezelf soms in de weg kan zitten. De kwartjes vallen en dat is fijn. Maar niet genoeg. Om écht aan de slag te gaan met het verbeteren van je slaap is meer nodig, kijk maar. We weten (bijna) allemaal wel dat ’s avonds lang doorwerken niet bevorderlijk is voor je nachtrust. Dat alcohol drinken je slaap verstoord. En doen het vervolgens tóch. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande afbeelding van De Hersenstichting. Meten is weten ;-).

Hoe kom je nou van weten naar doen? Het doel hadden we al: een goede nachtrust, meer energie overdag, meer plezier in het leven, etc. Dan gaan we kijken naar welk gedrag hoort bij het stap voor stap dichter bij het doel komen. Dat is bijvoorbeeld elke dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed én op dezelfde tijd opstaan. Ook in het weekend. Ook als je slecht geslapen hebt. Je kunt het bijvoorbeeld zo formuleren: ik ga elke dag tussen 22.30 en 23.00 uur naar bed en sta om 7.00 uur op. Dit is iets dat je kunt doén, lekker concreet geformuleerd, oftewel: ‘gedrag’.

Van doen naar volhouden

Ziet er best overzichtelijk en haalbaar uit, toch? Elke dag op dezelfde tijd naar bed en opstaan. Niks ingewikkelds aan, zo lijkt het. Toch is dit ‘doen’ gedoemd te mislukken. Het is namelijk lastig om je oude gewoontes te vervangen door nieuwe. Zeker als alles om je heen hetzelfde blijft. En als de voordelen van je nieuwe gedrag nog even op zich laten wachten. Daarom is het zo belangrijk om te bedenken welke ondersteuning je nodig hebt om je nieuwe gedrag ook echt uit te voeren. Je kunt denken aan je partner die je een seintje geeft als het bedtijd is. Of de wekker op je telefoon instellen, niet alleen voor het opstaan maar ook voor het naar bed gaan. Daarnaast check je elke dag zelf of je hebt gedaan wat je je had voorgenomen. Je kunt dit noteren of bijhouden op een (digitaal) lijstje. Lukt het niet? Dan sleutel je aan een van de onderdelen: het doel, het gedrag of de ondersteuning. Net zo lang totdat het wel lukt om je nieuwe gedrag vol te houden.

Van volhouden naar gewoonte

Veel mensen zijn streng voor zichzelf en maken verstandige voornemens. Die ze echt graag willen waarmaken. Echt graag en met veel inzet. Daar ligt het niet aan. Vervolgens raken ze ontmoedigd en teleurgesteld in zichzelf, in hun doorzettingsvermogen of wilskracht. Zeker als je al vaker pogingen hebt gedaan om ander gedrag aan te leren. Wat ze vaak vergeten, is de stap om te bedenken wat ze kunnen doen als het lastig wordt. Wie of wat gaat je helpen? Als het plaatje van het gewenste doel, het gedrag dat hierbij hoort en de ondersteuning die je daarbij nodig hebt, klopt dan is het veranderen van je gedrag echt haalbaar. En hoe vaker je je nieuwe gedrag uitvoert, hoe groter de kans dat het volhouden langzamerhand overgaat naar een gewoonte. Dat is waar je wilt zijn, want dat betekent dat het geen moeite meer kost.

Van doen naar dromen

Terug naar de titel: ‘dromen’ is een vast onderdeel van onze slaapfases en staat ook voor iets zo vaak gedaan hebben dat je het kunt ‘dromen’. Je hoeft er niet meer bij na te denken en de kans is groot dat het (bijna) vanzelf gaat. En dat is waar je naar toe wilt. Want voor goed slapen hoef je niet meer te doen maar juist minder.

Op maandag 25 mei gaat mijn 4-weekse training Beter slapen kun je leren via Instagram van start. Ik deel elke dag kennis, leer je wat er nodig is voor een goede nachtrust (gedragsoefeningen) en geef ondersteuning/support bij het stap voor stap op weg gaan naar een goede nachtrust. De training kun je doen op het tijdstip dat jou past en op elke locatie. Je kunt je nog aanmelden. Ik kijk er naar uit om je daar een steuntje in de rug te geven omdat de kwaliteit van je nacht ook de kwaliteit van je dag bepaalt.

‘De ladder’ van Ben Tiggelaar is een aanrader om meer te lezen over welke 3 stappen nodig zijn om je gedrag te veranderen.