Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) kondigen aan de fiscale scholingsaftrek te vervangen door het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Daarmee kunnen zo’n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van €1000 tot €2000 per persoon.

Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen straks een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling aanvragen. Zij kunnen dat inzetten om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Het doel is dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan en zo beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt.

Om goed inzetbaar te blijven, is het belangrijk dat mensen zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Omscholen van een beroep waar minder vraag naar is naar een beroep waar werkgevers om staan te springen behoort zeker tot de opties. Bovendien kan het mensen in fysiek zware beroepen helpen om van baan te wisselen en zo op een fitte, gezonde manier de AOW-leeftijd te bereken.

Na aanvraag en goedkeuring wordt het budget uitbetaald aan de opleidingsinstelling. Minister Koolmees: “Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan. Dat moet vanzelfsprekend worden. Dat is niet alleen nodig voor de arbeidsmarkt, het is ook heel leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen.”

De mensen die het meeste baat hebben bij bijscholing zijn helaas vaak ook de mensen die er het minst gebruik van maken. Om deze mensen te bereiken, wordt de mogelijkheid van een onafhankelijk adviesgesprek onderzocht. Een loopbaanadviseur kan mensen helpen om te bepalen welke opleiding nuttig is voor hun carrière.

Verder wordt er nog gewerkt aan een digitaal overzicht van individuele scholingsmogelijkheden, de verduidelijking van de belastingregels rondom private leerbudgetten en een flexibeler opleidingsaanbod zodat een opleiding goed te combineren is met werk en privé.

Lees hier de aankondiging vanuit de Rijksoverheid van 3 juni 2019. Eerder schreef ik over het naderende einde van de scholingsaftrek in dit artikel.