DINXPERLO – Wat wil ik echt? Die vraag staat centraal tijdens een avondcursus van LifeCoach Tessa Dekkers. De voorgaande weken schreef ze voor RondomDinxperlo een column over werkplezier; haar werkveld is echter breder. Wat is belangrijk bij werk, relaties, vriendschappen en vrijetijdsbesteding? Wie zich openstelt op 15 februari krijgt de onderste steen misschien wel boven.

‘Ieder mens weet en voelt zelf wat goed voor hem of haar is. Ik moedig mensen graag aan om het beste uit zichzelf te halen‘, vertelt Tessa Dekkers. Na een opleiding Personeel en Arbeid in Deventer ging ze aan de slag als psychodiagnostisch onderzoeker. Vervolgens gooide ze het roer om. ‘Bij het Atma Instituut in Amersfoort heb ik de opleiding tot LifeCoach gevolgd. Een opleiding met keurmerk van de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches.’

Keuzestress

Dertigers hebben nogal eens keuzestress. Er zijn teveel mogelijkheden, of ze willen alles meemaken. Dat kan zorgen voor onrust en minder plezier in het werk. Een LifeCoach stelt ieders eigen wensen en talenten centraal. ‘LifeCoaching is een vorm van coaching waarbij aandacht is voor alle levensgebieden‘, legt Tessa Dekkers uit. ‘Het uitgangspunt is dat het voor blijvende verandering nodig is om je hele leven onder de loep te nemen.’

Bij problemen op het werk staan de meeste mensen open voor verbetering. Een goed vertrekpunt dus. Gaandeweg komen soms dieperliggende problemen boven. Tessa: ‘Ik vraag dan of iemand er op door wil gaan. Mensen bepalen zelf waaraan gewerkt wordt tijdens de coaching. In de praktijk verloopt dat proces meestal heel natuurlijk.’ Tessa gebruikt praktische technieken als een beroepskeuzeonderzoek, wandelcoaching in de natuur en visualisatieoefeningen.

Aan een coachingtraject gaat een kennismakingsgesprek vooraf, waarin er een klik moet zijn. ‘Het gaat erom of de ander mij ziet zitten. En een belangrijke vraag voor mij is ook: heeft de ander genoeg vertrouwen in zichzelf om een goed resultaat te bereiken. Als er echt iets kapot is, dan is zwaarder geschut nodig. Ik verwijs iemand dan door naar een therapeut die echt teruggaat in het verleden.’ Diep graven doet de LifeCoach niet. Ze legt de nadruk op de dingen die wel goed gaan.

‘Wat wil ik echt?’

Tessa Dekkers geeft de workshop ‘Wat wil ik echt?’ op 15 februari 2012 bij bibliotheek Achterhoekse Poort in Dinxperlo. De workshop duurt van 19.30 tot 22.00 uur en inschrijven is verplicht. Leden van de bibliotheek betalen 5 euro en niet-leden 7 euro. ‘Met behulp van praktische opdrachten kom je er misschien achter dat het tijd is om een nieuwe stap te zetten! Doen wat je echt wilt, geeft je meer (werk)plezier.’

 

Dit artikel verscheen in januari 2012 op de website van Rondom Dinxperlo. Geschreven door Maarten Boland.